Cím: 3700 Kazincbarcika,
Lini István tér 1-2.
Levelezési cím: 3701 Kazincbarcika,
Pf. 163
Telefon: 48/311-422
E-mail: titkar[kukac]irinyi-ref[pont]hu
2018. May 27. Sunday, 21:24:15
Navigáció
Felhasználók
· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 73
· Legújabb tag: jabelko
Versenyek
irinyi_janos
Új honlapunk
http://irinyi-ref.tirek.hu
Keress bennünket a Facebookon

Térkép
Genius Loci díj

Sajtóközlemény

Tehetséges fiatalokat támogató vállalatokat díjazott a MATEHETSZ

Budapest, 2016. április 16.

Genius Loci Díjjal ismerte el a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) azokat a cégeket, amelyek aktívan támogatják a hazai tehetséggondozás ügyét. A tavaly alapított díjat idén 12 hazai és határon túli vállalat és vállalkozó vehette át április 16-án Budapesten. Az elismerést olyan hosszú távú tehetségtámogató programok érdemelték ki, amelyek a vállalkozások részéről a társadalmi felelősségvállalás jegyében, a cégek és a tehetséggondozó szervezetek közös munkájának eredményeként kínálnak fejlődési lehetőséget tehetséges fiataloknak. A díj nem titkolt célja az is, hogy a legjobb gyakorlatok bemutatásával arra ösztönözze a vállalatokat, hogy a tehetségtámogatás az eddiginél is nagyobb szerephez jusson közösségi célú programjaikban.

A díj elnevezése, „genius loci”, az antik kultúrában a település mitikus védelmezőjét jelölte, míg a mai nyelvhasználatban a hely szellemét jelenti. A MATEHETSZ azt hangsúlyozza a névválasztással, hogy a díjazottak pozitív hatással vannak környezetük szellemiségére, tehetségeket támogató légkörére. Az elismerésre köznevelési intézmények, Tehetségsegítő Tanácsok, valamint Tehetségpontok jelölhettek olyan szervezeteket, amelyekkel közös tevékenységük a tehetséggondozás jegyében zajlik.

A legnagyobb hozamot ígérő, legbiztosabb befektetésnek nevezte a tehetségek támogatását Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára a díjazottak köszöntve. Felhívta a figyelmet arra, hogy a tehetséggondozás kiemelt nemzeti ügy, amelyen a családoknak, a civileknek, a cégeknek és a kormánynak közösen kell munkálkodnia.

Balogh László, a MATEHETSZ elnöke üdvözölte, hogy a vállalatok társadalmi felelősségvállalási programjaiban egyre több helyen jelenik meg a fiatal tehetségek támogatása. Benkő Vilmos, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke a szektorközi összefogás fontosságát hangsúlyozva arra emlékeztetett, hogy a tehetséggondozás hosszú távú befektetés, melynek valódi eredményei 5-10 év múlva fognak megmutatkozni.

A díjazottak között idén három határon túli magyar régió jelöltjét is megtaláljuk: Fleckhammer Otto sepsiszentgyörgyi üzletember a székelyföldi tehetségek támogatásáért, a szabadkai European-Cert a vajdasági kutató-utánpótlás segítéséért, Pósa Lajos pedig a felvidéki magyar alapoktatás és kultúra felkarolásáért részesült a díjban. A vállalat székhelyén vagy régiójában meghatározó tehetségtámogató programokat működtető vállalatok közül idén a Balzer Hungára, a BorsodChem, a Colas Északkő Bányászati Kft, az Ingatlan Büro Kft. a Morgan Stanley Magyarország és a Rosenberg Hungária részesült Genius Loci Díjban. Átfogó országos támogatási programjáért két cég vehette át az elismerést: a hazai zeneoktatást sokrétűen pártfogoló Victoria Music Hangszerüzlet, valamint a természettudományos oktatás terén és a kutató-utánpótlás támogatásában élenjáró Richter Gedeon Nyrt.

A zsűri tagjai voltak 2016-ban: Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója, Benkő Vilmos, üzletember, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke, Drevenka Edit, a Genius Loci Díjjal kitüntetett Aegon Magyarország PR igazgatója, Halász Éva, a Genius Loci Díjjal kitüntetett bicskei Arany Sas Gyógyszertár tulajdonosa és Havass Miklós, a SZÁMALK alapító elnöke. 

A budapesti Larus Rendezvényközpontban rendezett ünnepségen a díjazottak az elismerő oklevél mellett egy Genius Loci plakettet, Czakó Zsolt grafikusművész alkotását vehették át a zsűri tagjaitól, illetve az alapító MATEHETSZ elnökségi tagjaitól.

A témával kapcsolatban további részletek találhatók a díjazott tehetségtámogató programokat bemutató brosúrában, illetve a díj honlapján, a http://tehetseg.hu/genius-loci-dij oldalon.

Sajtókapcsolat: Szilágyi Zsuzsa

BorsodChem Zrt. – Genius Loci Díj 2016, regionális kategória

A BorsodChem Zrt-t az Irinyi János Református Szakközépiskola és Diákotthon jelölte a Genius Loci Díjra.

Több évtizedre visszanyúló hagyományai vannak annak az együttműködésnek, mely 2013 óta minőségileg és tartalmilag is megújult formában valósul meg a kazincbarcikai Irinyi János Református Szakközépiskola és Diákotthon és a BorsodChem Zrt. között. 2013-ban az iskolában másfél évtized után újraindult a hagyományos 4+1 éves rendszerű vegyésztechnikus-képzés, amit a cég számos formában támogat. A BorsodChem finanszírozásával jött létre az iskolában működő műveleti laboratórium, amely országosan is kiemelkedő a szakközépiskolák között. Az itt megépített mérőkörök nagyrészt a vállalat termelési folyamataiban használt eljárásokat mintázzák, így a műveleti laboratóriumban a diákok már tanulmányaik során megismerkedhetnek a BorsodChemben alkalmazott technológiákkal. A cég fejlesztőlaboratóriumában évről-évre látványos kísérletekben bővelkedő, a diákokat elkápráztató bemutatókkal csinálnak kedvet a vegyészeti tanulmányokhoz, az iskolában használható eszközökkel és a kutatólaboratórium igénybevételének lehetőségével is támogatják a szakirányú tanulmányi versenyekre való felkészülést, illetve a kiemelkedően teljesítők jutalmazását. A vegyésztechnikus tanulók számára évközi és nyári szakmai gyakorlati lehetőséget és sokaknak a későbbiekben munkahelyet is biztosít a BorsodChem.

Varga Béla, a BorsodChem HR és kommunikációs igazgatója a díj elnyerése kapcsán kifejtette: „A BorsodChem Zrt. a felkészült és elkötelezett munkaerőpótlás biztosítása érdekében kiemelten fontosnak tartja a fiatal tehetségek támogatását olyan programokkal, mint a 14-15 éves korosztálynak szervezett vegyész szakkör, vagy a középiskolások és felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók szakmai gyakorlata, gyárlátogatások és kémia versenyek támogatása. Célunk, hogy a cég profiljába illő szakirányú végzettség megszerzésében a jól tanuló, jól teljesítő tanulókat folyamatosan támogassuk akár anyagi, akár szakértői segítség nyújtásával. Munkatársaink az oktatási intézményekkel együttműködve azon dolgoznak, hogy a fiatalokban is elültessék a vegyész szakma iránti – generációkon átívelő – érdeklődést és szeretetet.”

„A BorsodChem Zrt. a kémia iránt érdeklődő általános iskolások számára évről-évre kémia szakkört szervez a szakközépiskolában, melynek vegyszerigényét teljes körűen biztosítja, emellett évente mintegy 4000 euró értékben adományoz iskolánk számára laboratóriumi üvegeszközöket” – írja a támogatással kapcsolatban Pál-Kutas Dénesné, az intézmény vezetője. Kitér arra is, hogy a BorsodChemnek köszönhetően tudnak a diákok térítésmentesen elutazni a tanulmányi versenyek megyei és országos fordulóira, ahol a felkészülés kiváló feltételeinek is köszönhetően rendszeresen sikerrel szerepelnek tanítványaik.

http://tehetseg.hu/rendezveny/genius-loci-dij-2016-dijatado-gala

Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
tirek-logo


ecdl-logo


cisco-logo


acsi-logo


rpi-logo


reformatus-logo


tirekpsz-logo


tehetsegpont-logo


eduroam-logo


eduroam-logo


barcika prima logo


penz7-logo


Top 2,733,407 egyedi látogató Top