Cím: 3700 Kazincbarcika,
Lini István tér 1-2.
Levelezési cím: 3701 Kazincbarcika,
Pf. 163
Telefon: 48/311-422
E-mail: titkar[kukac]irinyi-ref[pont]hu
2018. May 27. Sunday, 21:22:00
Navigáció
Felhasználók
· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 73
· Legújabb tag: jabelko
Versenyek
irinyi_janos
Új honlapunk
http://irinyi-ref.tirek.hu
Keress bennünket a Facebookon

Térkép
Tehetségpont

IRINYI JÁNOS REFORMÁTUS SZAKKÖZÉPISKOLA és DIÁKOTTHON

TP 181 001 970

BEMUTATKOZÁS

Iskolánk 1956 óta működik Kazincbarcikán. Eredetileg vegyipari technikumként indult, majd az 1987-88-as tanévtől profilváltás kezdődött: elindult az informatikai-, ipari elektronikai-, vízügyi- és később a közgazdászképzés is. 2005-től nyelvi előkészítő osztályt is indít az intézmény. 2013-ban állami fenntartásból a Magyar Református Egyház Tiszáninneni Református Egyházkerületének fenntartásába került.
Az iskola célja a kezdetektől fogva a minőségi oktatás és képzés volt, melynek során mindig fontos szerepet kapott a tehetséggondozás. Az eltelt időszak eredményei motiválnak bennünket arra, hogy bekapcsolódjunk a Tehetségpontok működésébe.
Nevelőtestületünk szakmai képzettsége magas színvonalú, az iskola pedagógusaira jellemző a nyitottság, az új lehetőségek iránti fogékonyság. 2010-től okleveles tehetségfejlesztő tanár, 2013-tól Bonis Bona díjas pedagógus is segíti a tehetséggondozó munkánkat.
Habár térségünk gazdasági problémáiból adódóan tanulóink jelentős része rossz szociális háttérrel rendelkezik, számos diákunkra jellemző a fogékonyság új ismeretek szerzésére, a kreativitás, a valamely tehetségterületen megnyilvánuló kimagasló teljesítmény. Tanulóink rendszeresen részt vesznek különböző szintű versenyeken, melyeken már számos kiemelkedő eredményt értek el.
Célunk a jövőben is a tehetséges diákok erősítése és hatékony támogatása, visszahúzódó tehetségeink fejlesztése.

Kiemelt területek:

1. Nyelvi tehetségterület: (Humán- és Idegen nyelvi munkaközösség)

Iskolai szintű versenyek szervezése: szép magyar beszéd verseny, vers- és képvers író verseny, meseolvasó-, Biblia olvasó verseny, játékos nyelvi vetélkedő, szónokverseny, író-olvasó találkozók szervezése, angol nyelvi játékos verseny, idegen nyelvi szavalóverseny. Fakultációs órák anyanyelvből és angol nyelvből. Nyelvi előkészítő osztályunk esetében - ahol a diákok az első évben heti 18 órában tanulják az angol nyelvet - minden páratlan évfolyamon félévi és év végi záróvizsgát szervezünk, ahol számot adhatnak az addig megszerzett tudásukról.

2. Zenei tehetségterület: (Test-Nevelés munkaközösség)

Iskolai énekkar, ahol az ének-zene területén tehetséges diákjaink fejleszthetik képességeiket. A hangszereken játszó tanulóinknak rendszeresen lehetőségük nyílik a különböző iskolai és iskolán kívüli műsorokban, rendezvényeken bemutatkozni. A szereplések és az ezekre való felkészülés jó alkalmat nyújt a zenei készségek és a szociális kompetenciák fejlesztésére is.

3. SPORT tehetségműhely: (Test-Nevelés munkaközösség)

Sportversenyeken való rendszeres részvétel. Sportköri foglalkozások: ritmikus gimnasztika, kosárlabda, tenisz, labdarúgás sportágakból.

4. Természettudományos tehetségműhely:

Versenyek szervezése, részvétel régiós és országos versenyeken, ÖKO-iskolai program kiemelt támogatója.

5. Szakmai tehetségműhely:

A szakmai versenyek koordinálója, segítője.

A Tehetségpont tervezett hatóköre és együttműködései

Eddigi munkánk során is törekedtünk térségünk oktatási intézményeivel és egyéb szervezeteivel való együttműködésre. Ez elsősorban egymás rendezvényein, versenyein való részvételben, illetve ezek rendezésében való segítségnyújtásban nyilvánult meg. Jelenleg is aktív partneri kapcsolatot ápolunk a kazincbarcikai és a környező települések általános iskoláival, középfokú oktatási intézményeivel.
Évente két alkalommal rendezünk Nyílt napot, melyre meghívjuk térségünk általános iskolás diákjait, illetve az ott tanító pedagógusokat, akik ezeken az alkalmakon nem csak az intézményünkkel, hanem az itt folyó tehetséggondozó munkával is megismerkedhetnek.
Iskolánk szervezi a kazincbarcikai Református Iskolák Napját, amely jó alkalmat nyújt a résztvevő intézmények tehetségpontjainak és tehetséges diákjainak a bemutatkozásra.
Tehetségpontként a jövőben együttműködünk az intézményünk környezetében működő más Tehetségpontokkal, Tehetségtanácsokkal. Az együttműködés szakmai munkacsoportok, találkozók szervezésével, verseny – és rendezvényszervezéssel valósulna meg. Jelenleg élő kapcsolatunk van „testvériskolánkkal”, a Tehetségpontként működő Tompa Mihály Református Általános Iskolával, a Felső-Magyarországi Református Intézmények Tehetségsegítő Tanácsával és a hozzá tartozó intézményekkel.
http://tehetseg.hu/tehetsegsegito-tanacs/tt-851-000-091
Továbbra is számítunk a kazincbarcikai Pedagógiai Szakszolgálat és a Református Pedagógiai Szakszolgálat (RPSZ) segítségére a tehetséggondozó munkában. A RPSZ pszichológusához szükség esetén fordulhatnak tanulóink.
Iskolánk honlapján folyamatosan tájékoztatjuk a szülőket, érdeklődőket az iskola életéről, versenyeinkről, eredményeinkről, terveinkről.
Jó kapcsolatot ápolunk a helyi és megyei médiával, ahol rendszeresen nyilvánosságot adunk tehetséggondozó munkánknak, eredményeinknek. Folyamatosan tudósít eseményeinkről több helyi és regionális hírportál (Opont, Borsod Online, Sajómente).

A Tehetségpont specifikus és konkrét programjai

Intézményünkben számos tehetségterületen kínálunk programokat diákjainknak. Célunk, hogy minél több tanulót bevonjunk programjainkba, ezáltal új tehetségeket fedezhetünk fel, a valamely területen kiemelkedő diákjaink megmutathatják tehetségüket, illetve fejleszthetik képességeiket.

Évente megvalósuló tevékenységek:

A tehetségek azonosítása tanórai és tanórán kívüli megfigyeléssel, tantárgyi szintfelmérő tesztekkel, interjúval és dokumentumelemzéssel történik.
Iskolánkban tanórai foglalkozások keretén belül a differenciálás és a csoportbontás általános eljárás. Az idegen nyelvet és az informatikát minden évfolyamon, a matematikát 9. és 12. évfolyamon tanítjuk csoportbontásban.
Fontos színterei a tehetséggondozásnak a fakultációs órák is heti két órában.
Több tantárgyból szervezünk iskolai egyéni és csapatversenyeket: magyar nyelv és irodalom, idegen nyelv, történelem.
A tanulmányi és művészeti versenyekre egyéni és kiscsoportos felkészítést szervezünk. Diákjaink rendszeresen részt vesznek többek között a „Szép magyar beszéd” versenyen, a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versenyen, a Gordiusz Matematika Versenyen, a Dusza Árpád Országos Programozói Emlékversenyen, az ITE Országos Szakmai tanulmányi Versenyen, a „Magyarország az én hazám” komplex műveltségi vetélkedőn.
Diákjaink minden évben részt vesznek a középiskolásoknak meghirdetett sportversenyeken. Tanulóink kimagasló eredményeket érnek el a Diákolimpiákon.
Tehetséges tanulóink rendszeres bemutatkozási, szereplési lehetőséget kapnak az iskolai és városi rendezvényeken. Az ezekre való felkészülést a szaktanárok segítik és a szabadidő szervező koordinálja.
Az idei tanévben első alkalommal szerveztünk hagyományteremtő céllal iskolánk 9. évfolyamos diákjai számára két napos református tábort, amely nagyszerű lehetőséget kínál a közösségformálásra, a tehetségek felismerésére, a diákok kreativitásának fejlesztésére.
A zenei téren tehetséges tanulók (énekesek, hangszeres zenészek), illetve a technikai érdeklődésű, zeneszerető tanulók részére a következő tanévtől zenei tehetséggondozó műhely indítását tervezzük. Ez heti rendszerességgel, tanórán kívül valósulna meg. Célja a diákok előadói képességeinek fejlesztése, a hangstúdióban való felvétel készítés, a komponálás, hangszerelés megismerése, a zenei felvételek készítésének elsajátítása.
Iskolai galériánk évente több alkalommal ad otthont különböző művészeti ágakhoz kapcsolódó kiállításoknak. A jövőben a kiállító vendégművészek mellett szeretnénk minél több diákot is ösztönözni alkotásaik (festészet, rajz, fotó, kézműves munkák stb.) bemutatására.

Anyagi fenntarthatóság

Fenntartónk, a Tiszáninneni Református Egyházkerület támogatása mellett fontosnak tartjuk a pályázati lehetőségek felkutatását és kiaknázását a tehetséggondozó tevékenységhez.
Továbbra is számítunk az Irinyi János Középiskoláért Alapítvány támogatására, melynek célkitűzései között szerepel a kiemelkedő eredményt elért diákok jutalmazása, a rászoruló tehetségek anyagi támogatása, a versenyeken való részvétel finanszírozása.
Az Irinyi Református Sportegyesület anyagilag hozzájárul tanulóink sportversenyeken való részvételéhez, a tehetségterület kiemelt támogatásához.
Az intézményünkkel kapcsolatban álló szervezetek és cégek támogatására a jövőben is számítunk. Versenyek szervezéséhez, jutalmak beszerzéséhez szeretnénk igénybe venni támogató segítségüket.

Tisztelettel várjuk az Irinyi volt tanárainak, diákjainak is jelentkezését, támogató jelenlétét intézményünk életében.

Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
tirek-logo


ecdl-logo


cisco-logo


acsi-logo


rpi-logo


reformatus-logo


tirekpsz-logo


tehetsegpont-logo


eduroam-logo


eduroam-logo


barcika prima logo


penz7-logo


Top 2,733,399 egyedi látogató Top