2023.04.19. Kollégiumi kirándulás

„Mily számtalanok a te műveid, Uram! Mindazokat bölcsen alkottad meg, és betelt a föld a te gazdagságoddal.”
Zsoltárok 104:24

Kollégiumi kirándulás_2023

Az Irinyi János Református Oktatási Központ Kollégiuma 2023. április 19-én tanulmányi kiránduláson vett részt, amelyre a környék természeti és kulturális örökségének a megismerését terveztük be.

Reggel 7:45-kor indult a busz, amellyel a kollégisták Jósvafőre utaztak, hogy egy félórás lovaskocsi túra után gyalog keressék fel a ridegen tartott ménest. A túra maga is élmény volt, a rét virágai a színesítették a sarjadó füvet, láttunk sárga kankalint, a tavaszi hérics telepeket, tüdőfű és gólyahír foltokat, a tavasz korai virágait; a virágba borult fákat, cserjéket: kökénybokrokat, vadalmát, vackort.

A túra után megnéztük a Baradla barlang nevezetes cseppköveit. A tengerszem mellett, gyalog érkeztünk vissza a faluba, ahol megebédeltünk a Jósva vendéglőben.

Ebéd után Mező Arnold tiszteletes úr várt bennünket, hogy végigvezessen a tájházon, amely református alapítványi tulajdonban van. Ezután megtekintettük a református templomot. Megismerkedtünk a templom építési körülményeivel, a helyi viszonyok adta jelentőségével. Hallhattunk a nevezetes, mára már elpusztult, templomajtó előtti figyelő- és harangláb fájáról.

Ezután Edelénybe utaztunk, ahol a Kastélymúzeumban (L’Huillier–Coburg-kastély) vártak ránk. Lehetőségünk volt mindent megtekinteni, hiszen a múzeum utolsó látogató csoportja voltunk, másnap reggel hivatalosan is bezárták az intézményt.

Késő este értünk haza, de élményekkel tele, hiszen még azok is, akik a környéken laknak hallhattak, láthattak teljesen új információkat. Megtapasztalhatta mindenki, Borsod mennyire gazdag természeti kincsekben és történelmi múltban.

Demeter János (kollégiumi tanár)