Beiskolázási tájékoztató

image_pdfimage_print

Iskolánk bemutatása:

Az intézményünkbe jelentkező 8. osztályos tanulók keresztyén szellemiségű erkölcsi nevelés keretében kezdhetik meg tanulmányaikat az általános műveltséget megalapozó szakgimnáziumi vagy szakközépiskolai évfolyamon.

Minden dolgotok szeretetben menjen végbe!” (1Kor.16,14)

A szakgimnáziumi (korábbi szakközépiskolai) képzésben:

  • általános műveltséget megalapozó oktatás,
  • szakirányú munkába állásra felkészítő oktatás,
  • felsőfokú iskolai továbbtanulásra való felkészítés folyik.

Tanulóink a 12. év végén közép- vagy emeltszintű szakmai érettségi vizsgát is tesznek, ezáltal OKJ-s szakmai végzettséget is szereznek.

Felvételi vizsga nincs, a rangsorolás alapja a magyar nyelv és irodalom, a történelem, az idegen nyelv és a matematika tantárgyak (szakközépiskolában az összes tantárgy) 7. év végén és a 8. év félévkor szerzett osztályzatainak átlaga. Ennek el kell érnie a 3,0-et.

Fogadni tudjuk a BTMN-es és csak az egyéb pszichés fejlődési zavarral küzdő SNI-s tanulókat.

Egy idegen nyelv tanulása és a hittanoktatáson való részvétel kötelező.

ECDL vizsgaközpont, a CISCO Akadémia tagja, ökoiskola és kiválóan akkreditált tehetségpont is vagyunk, melyek tanulóink lehetőségeit, kiteljesedését tovább gazdagítják.

 

Gazdálkodás és menedzsment ágazat
angol nyelvi előkészítő évfolyammal

(Pénzügyi-számviteli ügyintéző, kódja: 0001)
5 évfolyamos képzés

A nyelvi előkészítő évfolyamon (9.Ny osztály) heti 18 órában angolt tanulhatsz – megalapozva a ma már elengedhetetlen nyelvtudást. A csoportbontás az előzetes felmérés alapján történik, ennek megfelelően kezdő vagy középhaladó szinten folyik a fejlesztés. Az intenzív nyelvtanulás mellett heti 5 óra testnevelés, 3 óra informatika, 2 óra matematika, s 1 óra magyar nyelv és kommunikáció tantárgyad is lesz.
A további négy évfolyamon a képzés közgazdaság ágazattal folytatódik.

A szakmai képzés keretén belül alapvető gazdasági ismereteket sajátíthatsz el, megismerheted a gazdasági élettel kapcsolatos legfontosabb alapfogalmakat, összefüggéseket.

Elsajátíthatod a tízujjas vakírást (gépírás), szövegszerkesztést, üzleti levelezést, a másológép, telefon, fax és egyéb irodai berendezések használatát.

Szakmai tárgyként elméleti és üzleti gazdaságtant tanulhatsz, ahol a piacgazdaság működését, a mikro- és makrogazdasági folyamatok lényegét, problémáit és azok befolyásolásának lehetőségeit ismerheted meg.

Alapvető pénzügyi, számviteli, statisztikai, elszámolási, marketing, valamint szervezési ismeretek birtokába juthatsz. A kisvállalkozások gazdasági alapjait is megtanulhatod, hogy te is sikeres vállalkozó lehess!

 

Informatika és távközlés ágazat
(Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus, kódja: 0003)

Naprakész ismereteket szerezhetsz tanulmányaid alatt a legmodernebb hálózati eszközökről és működésükről köszönhetően a CISCO Hálózati Akadémiával történő együttműködésünknek. Ennek segítségével és jó idegen nyelvi tudással a világon bárhol állást találhatsz.

A közismereti informatika (szövegszerkesztés, táblázatkezelés, prezentációkészítés, internetes technológiák, operációs rendszerek, hálózatok) mellett megismerkedhetsz a szakmai területen használt alkatrészekkel, szerszámokkal, a számítógép összeszerelésével, javításával. Ezt a tudást az élet minden területén hasznosíthatod.

A szakmai tárgyak során megtanulhatod a számítógép-programozás lényegét, célját, főbb elvi jellemzőit.

Elsajátíthatod az egyszerűbb program-tervezési módszereket, a korszerű webprogramozás alapjait. Adatfeldolgozási alapokra, adatbázis-tervezési és szervezési ismeretekre tehetsz szert.

Megismerheted az internet szerteágazó használatát, ésszerű alkalmazását, képes lehetsz egyszerűbb számítógépes hálózatok tervezésére, kialakítására, megépítésére, programozására.
Komplex tudásod jó ajánlólevél lehet fiatal munkavállalóként az ipar bármely területén.

Informatika terem

Elektronika és elektrotechnika
ágazat
(Elektronikai technikus, kódja: 0004)

A jelen és a jövő szakmája az elektronika. A hétköznapi életben és az ipar minden területén elengedhetetlenül szükséges.

Tanulmányaid során az elméleti órákon megismerkedhetsz az elektrotechnika és elektronika világával. E tudással magabiztosan oldhatod majd meg a gyakorlati órák feladatait, az alapvető műszaki tevékenységeket, az elektronikus áramkörök készítését, üzembe helyezését, javítását, vizsgálatát.

Találkozhatsz az ipari automatizálásban alkalmazott robottechnikai, vezérlési és szabályozási megoldásokkal, és megtanulhatod az ilyen rendszerek kialakítását, üzemeltetését és hibaelhárítását.

Képes lehetsz a szakmára jellemző egyszerűbb számítások, tervezési feladatok elvégzésére. Számítógéppel támogatott szimulációs gyakorlatokkal ismerheted meg a robottechnikában rejlő lehetőségeket.

Ha érdekel a technika és egy valóban használható szakmát szeretnél, jelentkezz elektrotechnika-elektronika szakunkra!

Képzésünk során hozzájuthatsz mindahhoz a szakmai tudáshoz, melynek birtokában a technikusi képesítés megszerzése után nem lesz nehéz állást találnod.

                   

Vegyipari ágazat
(Vegyész technikus, kódja: 0005)

A vegyipari szakmacsoport tanulójaként elsajátíthatod azt a tudást, amely megfelelő alapot nyújt a szakirányú továbbtanuláshoz, illetve a vegyiparban történő elhelyezkedéshez.

Magas óraszámban, az alapoktól kezdve ismerkedhetsz a kémiával, illetve a szakmai tantárgyakkal.

A gyakorlatokon klasszikus analitikai és műszeres analitikai méréseken kívül a jól felszerelt vegyipari műveleti laboratóriumban szembesülhetsz az elméleti órákon elsajátított ismeretek gyakorlati alkalmazásával.

Egyedülálló, az ipari körülményeket látványosan bemutató műveleti kisüzemünkben végigkövetheted a vegyészet ipari körülményeit, folyamatait.

Az iskola jó kapcsolatot ápol a környező vegyipari cégekkel, amelyek helyet biztosítanak az összefüggő nyári gyakorlatok számára, és lehetőséget kínálnak a végzést követő elhelyezkedésre is.

 

Pedagógia ágazat
(Pedagógiai munkatárs, kódja: 0006)

Ha humán érdeklődésű vagy, és szívesen segítesz másokon, jelentkezz erre a szakunkra!

A nevelés alapjai, gondozás és egészségtan, pszichológia, gyógypedagógia, családtan, szabadidő-szervezés, kommunikáció tantárgyakat tanulhatsz itt, és gyakorlaton veszel majd részt óvodában, általános iskolában.

Megismerheted a gyermekek fejlődésének jellegzetességeit, mely ismereteket szülőként, gyermeknevelőként is nagyszerűen kamatoztathatsz.

A végzést követően elhelyezkedhetsz oktatási asszisztensként, gyermeknevelőként, a családvédelemben, szociális munkaterületen, humanitárius intézményekben, illetve szeretetszolgálatban.

Szakképzés

Az érettségi után, amennyiben szakirányú szakmai képzést választasz, 1 év alatt juthatsz szakmai vizsgabizonyítványhoz.

Ha bármelyik másik ágazaton érettségiztél – az alábbi szakképző évfolyamok közül választhatsz:

  • elektronikai technikus (OKJ 54 523 02, 2 éves)
  • pénzügyi-számviteli ügyintéző (OKJ 52 344 01, 2 éves)
  • informatikai rendszer-és alkalmazás-üzemeltető technikus (OKJ 54 481 09, 2 éves)
  • vegyész technikus (OKJ 54 524 03, 2 éves)
  • pedagógiai munkatárs (OKJ 54 140 03, 2 éves)

Diákotthon

Vidéken élsz? Fárasztó a bejárás? Korán kell kelned? Szeretnél az iskolába néhány perc alatt eljutni? Nehéz szociális helyzetben élsz?

Szeretettel várunk a 80 férőhelyes diákotthonunkban, amely közvetlenül az iskola épülete mellé épült.

A fiúkat és lányokat külön szinteken, kényelmes és komfortos körülmények között, 2-4 ágyas szobákban helyezzük el.

A diákotthon épületében lévő étteremben napi háromszori étkezést biztosítunk. Tartalmas programokat, sportolási lehetőséget, szükség szerint fejlesztési és/vagy felzárkóztatási lehetőséget nyújtunk, így tanulmányi eredményed is javulhat!

A diákotthoni tagsággal kapcsolatos tájékoztató a honlapon megtalálható.

Szeretettel várunk minden diákot városunkból,
a városkörnyékről és a régióból egyaránt!

Csernaburczky Ferenc
igazgató

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.