2023.04.26. Ballagás a diákotthonban

„Megszárad a fű, elhull a virág, de Istenünk beszéde örökké megmarad.” (40,8) Ézsaiás)

Tavasz van. A kertekben tulipánok, jácintok, nárciszok, csillagvirágok, ibolyák színes kavalkádja készíti elő a májusi orgonák érkezését. A kerteken túl, az iskolákban ekkor tartjuk a ballagásokat, vagyis a búcsúzkodás emberi, közösségi eseményét, hiszen erre később, a vizsgák idején, illetve utána már nincs lehetőség. A diákotthon mindig előbb tartja a ballagási rendezvényét, mint az iskola, mert több iskola diája van itt és azoktól is búcsúzunk, véglegesen, akik 13. évfolyamon tanultak szakmát.

A mi közösségünk igen kicsi közösség, ezért minden ballagónk, minden tőlünk búcsúzó közel áll hozzánk, egy kicsit fáj nekünk, hogy elveszítjük, hiszen bensőségesebben kapcsolódnak itt egymáshoz emberek, mint a hivatalos iskolai életben.

Ünnepségünk során 17 végzős tanulónk járta végig a diákotthon lépcsőfokait. Az ünnepség kereteiben Juhász Áron végzős tanuló mondott beszédet, a maradók nevében – nagyon meghatóan – Iski Dóra búcsúzott el személyenként, minden végzőstől.

A méltán bölcs idézetek után egy képes összefoglalót láthattunk vetítővásznon az elmúlt évek elkapott pillanataiból. Jó volt látni a változást, a fejlődést.

Nézzetek most végig magatokon és társaitokon, készítsen mindenki lelkében fényképet, mert észre se veszitek és már vége is lesz. A múlt már nincs, a jövő még nincs, a jelen van, de nemsokára múlt lesz belőle.

Mi, öregek tudjuk, hogy Ézsaiás szavai mennyire igazak:

„Minden test fű, és minden szépsége, mint a mező virága!
Megszárad a fű, elhull a virág, ha az Úrnak szele fuvall reá.” (40,6-7) Ézsaiás

Minden elmúlik egyszer, de az emlékek megmaradnak:

„Megszárad a fű, elhull a virág, de Istenünk beszéde örökké megmarad.”

Mondta Demeter János csoportvezető nevelőtanár, beszédében.
Az ünnepség végén könyvvel jutalmaztuk a jó tanuló és példás magatartású kollégistákat.
Az ballagás ünnepi vacsorával zárult. A ballagók tablóképe a kollégium falára került és minden végzős diák egy-egy másolatot kapott emlékbe.

Demeterné Mérai Mária

image_pdfimage_print
Tomori Óvoda pályázat