Beszámoló színházlátogatásról

2024. április 27-én színházlátogatáson vettek részt iskolánk tanulói két kísérőtanár társaságában. A Miskolci Nemzeti Színház Játékszínében tekintettük meg a Nóra-Babaház című színdarabot. Az eredeti művet Henrik Ibsen norvég drámaíró készítette.

A darabot Béres Attila rendezte. Nóra szerepét Czakó Julianna, férje, Helmer szerepét Görög László, a család jó barátját, Rank doktort, Gáspár Tibor és Krogstadt-ot, a negatív figurát pedig Fandl Ferenc alakította. Megkapó, igazán jó színművet láthattunk, amelyet sokan a női egyenjogúság (emancipáció) emblematikus darabjaként is emlegetnek.

Babaház (Nóra) – Miskolci Nemzeti Színház (mnsz.hu)

Tanulói és tanári vélemények a darabról:

„Az előadás végig nagyon izgalmas volt és a színészek beleélése teljesen lekötötte a figyelmem. A színművészek ruhadarab választásai különösen tetszettek, hiszen pontosan illetek egy-egy témához. A gyermek színészek tökéletesen és hiba nélkül töltötték be a szerepüket a színpadon. Számomra felejthetetlen élmény marad.” (9. osztályos tanuló)

„Az előadás lenyűgöző volt, a színészek teljesítménye kiváló. A díszletek és a jelmezek hozzájárultak az előadás varázsához. A történet magával ragadó volt és a közönség végig izgatottan figyelt.” (9. osztályos tanuló)

„Úgy gondolom, hogy a diákoknak azért is jó választás ez a mű, mert olyan témát ölel át, ami tőlünk nem áll távol, hanem pont egy olyat, ami tanulságos és érdekes is számunkra. A mű témája hétköznapi, ugyanakkor egy cseppet sem unalmas.” (11. osztályos tanuló)

„A zene, amit énekelt a színésznő feldobta az egész darabot szerintem.” (11. osztályos tanuló)

„Nagyon tetszett Nóra alakítása és maga az ő története. Rendkívül érdekes volt azt a folyamatot látni, ahogy kinyílik és észreveszi maga körül, hogy nem feltétlenül van minden a rendjén!” (9. osztályos tanuló)

 „Ügyes szereplők, szerephez illő színek és tárgyak felhasználása csak fokozta az élményt. A szereplők előadásmódja hatott az érzelmeimre és mindent szóról-szóra értettem.” (12. osztályos tanuló)

„ Látni lehetett, hogy rengeteg munka és energia van bele fektetve ebbe a darabba és nem csak egy tessék-lássák hangulatot akartak nekünk felvázolni.” (11. osztályos tanuló)

„Izgalmas volt az előadás, Nóra nem a legjobb döntést hozta, mert otthagyott három gyermeket, de részben jó döntést hozott, mert a férje és ő nem voltak igazi házasok, mert Nóra semmiben sem dönthetett.” (9. osztályos tanuló)

„Szerintem fontos, hogy ilyen formában is érzékenyítsük a tanulók személyiségfejlődését, jellemét, érdeklődését, ha színházba visszük őket és meghallgatjuk meglátásaikat az adott előadással, az adott szituációval kapcsolatban.” (Kísérő tanár)

„Az én véleményem szerint egy elég kemény darab volt. Nagyon elgondolkodtató a végkifejlete: Egy nő vagy akár egy anya elhagyhatja a családját? A választ ez a darab, egy szemszögből, egy szituációból világítja meg, elég jól eljátszva.” (9. osztályos tanuló)

 Összeállította a beszámolót és szervezte a színházlátogatást Varga Adél.

image_pdfimage_print