Kollégiumi ballagás 2024.

„Bízzad az Úrra a te dolgaidat; és a te gondolatid véghez mennek.” (Példabeszédek 16:3)

„Ahogy életünk során egyre több emberrel ismerkedünk meg, egyre több az ellentmondás is. Ellentmondás az elveknek, az eddigi felfogásnak, világnézetnek. Ellentmondás az egész neveltetésünknek. A gondolataink nem is tűnnek olyan egésznek, mint korábban. Sőt, mi magunk sem tűnünk annak. Mintha olyan kifejletlenek, kiforratlanok lennénk, ahogy találkozunk sorra a sok különböző emberrel. Ezek az emberek pedig, mintha mindenben különböznének tőlünk… És ekkor jövünk rá valamire: Mennyit számított! Mennyit számított, hogyan nőttünk fel…” – mondta a ballagókat búcsúztató diákként Iski Dóra, megható és személyre szabott beszédében.

Különleges év ez esztendő, hiszen ballagni csak iskolánk szakgimnáziumi tagjai ballaghatnak, a többiek előrehozott érettségit tesznek. De kollégiumunk minden évben a 13. évfolyamon tanulóktól is búcsút vesz, így szép számmal vonultak Demeter János tanár úr oldalán a diákotthon lépcsősorain.

A versek, a beszédek és emlékeztető képek vetítése után Demeter János nevelő mondott néhány szót a ballagóknak. „Bízzad az Úrra a te dolgaidat; és a te gondolatid véghez mennek.” A példabeszédekben található a gondolat, s arról szól, hogy bízd Istenre magad, s céljaid vele el fogod érni. Nem azt mondja az idézet, hogy azonnal vagy a közeli jövőben, hanem hosszú útra utal, amelynek a vége az, hogy eléred azt, amit szerettél volna. Ez az út senkinek sem sima, mindenkinek tartogat gödröt, buktatót.” Az iskola, a kollégium próbál az életre nevelni, hosszú a tanulási idő. De „aki magas tornyot akar építeni, annak sokáig kell időznie az alapoknál.” (Anton Bruckner) A cél, hogy boldoguljatok az életben, hogy boldog emberek lehessetek, sok munkát igényel, amit megalapozott ismeretekkel és szilárd hozzáállással lehet megvalósítani. Az iskola ismeretet ad, a kollégium hozzáállást, motivációt, a dolgok józan kezelését, a gyakorlatiasságot próbálta nálatok kialakítani. Hogy ez mennyire sikerült, arra az életutatok ad majd választ.”

Az ünnepség további részében került sor a diákotthoni élet és tanulmányi munka elismeréseként a jutalmak átadására, illetve az ünnepi vacsorára.

Végzőseinknek kívánunk sikeres vizsgákat és további jó munkát!

image_pdfimage_print