V. Eszterházy irodalmi verseny

V. Eszterházy irodalmi verseny – Egy ismeretlen ismerős: Gárdonyi Géza

„Az embernek csak az arca ismerhető, de az arca nem ő. Ő az arca mögött van. Láthatatlan.”
 (Gárdonyi: A láthatatlan ember)

2022 szeptemberében az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete ötödik alkalommal hirdette meg tanulmányi csapatversenyét az ország 10-12. évfolyamos középiskolásai számára. A verseny célja az irodalom iránti érdeklődés elmélyítése, a tehetséges tanulók fejlesztése, a diákok irodalmi ismereteinek bővítése. Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulója alkalmából az irodalmi csapatverseny keretein belül a neves író művei kerültek középpontba.

Iskolánkat két csapat is képviselte: a 12.F osztályból Bódi Fanni, Kis Xénia és Mihalik Anna, 11.A osztályból Balázs Máté, Dudás Anna és Katona Eliza. Mindkét csapat bejutott a döntőbe, amelyet 2023. március 4-én tartottak az egyetemen.

A verseny a líceum dísztermében dr. Pintér Márta Zsuzsanna, a Bölcsészettudományi és Művészeti Kar dékánjának köszöntőjével kezdődött. Ezt követte a Gárdonyi Géza Színház fiatal művészeinek – Misurák Tündének és Török-Ujhelyi Tamásnak – az előadása, akik részleteket adtak elő az Isten rabjai és az Egri csillagok című musicalekből. Majd dr. Kusper Judit, a Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet vezetője ismertette a Gárdonyi esszéíró pályázat eredményét. Végül a nagy író dédunokája, Keller Péter köszöntötte a résztvevőket.

A döntő két részből állt. Az elsőben a díszteremben kellett a csapatoknak feladatokat megoldaniuk, melyek címszavakban: címvadászat, totó, körülírás, levélírás, szituációs játék(„beugró”), képtár és bulvárhírek. A másodikban kódfejtésre indultak a csapatok, bejárták a líceumot, és 6 állomást érintve Gárdonyi titkosírásának megfejtése után egy Gárdonyi-mű részleteit kellett összegyűjteni, és ezeket összeilleszteni. Emellett voltak kvíz kérdések, ahol szükség volt a kreativitásra is: pl. kérdéseket kellett alkotni a „Pillangó” című művel kapcsolatban, a másikban pedig egy választott hangulatban kellett szavalniuk. A további feladatokban az előadóképességet figyelték meg.

A diákok nagyon jól érezték magukat, és már odaérkezésünk pillanatában érezték, hogy ez a verseny olyan élményekkel fog véget érni, amelyeket soha nem felejtenek el.

A kitartó felkészülés meghozta gyümölcsét: „A báró lelkei” csapat (Bódi Fanni, Kis Xénia, Mihalik Anna) 3. helyezést, a „Tűzgolyók” (Balázs Máté, Katona Eliza, Dudás Anna) csapat 5. helyezést ért el a színvonalas küzdelemben. A tárgynyeremények mellé a 3. helyezettek 50, míg az 5. helyezettek 20 plusz pontot kapnak a felvételin.

„Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam.” (2Timóteus 4:7)

Bozsóné Kolosai Éva
felkészítő tanár

Versenyzőinknek és felkészítő tanáruknak szívből gratulálunk!

image_pdfimage_print