Krókusz Projekt az Irinyiben – Virággal az erőszak ellen!

A 2021/2022-es tanévben iskolánk is csatlakozott a magyar Krókusz Projekthez, amely a Holocaust Education Trust Ireland (írországi Holokauszt Oktatási Alapítvány) 2005-ös európai kezdeményezésének része, A HETI és a Szembenézés Alapítvány projektje, az ELTE PPK Neveléstudományi Intézet és a Magyarországi Reformpedagógiai Egyesület is támogatja.

A kezdeményezéshez csatlakozó oktatási intézmény fiataljai virágültetéssel emlékeznek a holokausztban meggyilkolt 1,5 millió társukra és az előítélet sok millió más gyermekáldozatára, és ehhez kapcsolódó – saját helyi előítélet problémáikra is reflektáló – önálló projekttel készülnek a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjára. Első lépésként a 9. évfolyamos diákok közül a D, E, F osztály diákjai megismerték a projekt céljait, majd 2021. november 10-én a diákok Takács Judit (Öko munkacsoport vezetője) útmutatása alapján elültették az emlékezés krókusz hagymáit. A történelmi megemlékezést Forgonyné Viszlai Margit tartotta, a dokumentálást Lőrinczné Rási Enikő végezte.

A kezdeményezés az élménypedagógia eszközeit alkalmazza, játékos, interaktív megoldásaival a résztvevő diákok bevonására és önálló cselekvésre inspirálja őket. Növeli történelmi tudásukat és érzékenységüket, nyitottságukat, alkalmazkodóbbá, elfogadóbbá teszi őket mások, és önmaguk iránt is.

A résztvevő intézményekkel, szervezetekkel közösen szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a fiatalok megértsék mi okozta társaik halálát. Nem főként az ezzel kapcsolatos történelmi tényeket, inkább a folyamat „szabályszerűségét”, a népirtások szokásos mechanizmusát: az előítélettől a kirekesztésen és üldözésen át, a gyilkosságokig vezető út összefüggéseit. Szeretnénk, ha együttműködésünk hozzájárulna ahhoz, hogy a résztvevők felfedezzék és értelmezni tudják a történelem (könyvek tényanyaga) és saját életük közötti kapcsolatot, és ha ez aktív cselekvésre késztetné őket, hiszen olyan ismeretekre tehetnek szert, amely segít számukra felismerni az előítéleteket (saját magukban is) és fellépni ellene saját maguk és társaik védelmében.

Az áldozatok előtti főhajtás abban áll, hogy nő annak esélye, hogy a résztvevők ne jussanak az egykori kortársaik sorsára, és ne váljanak potenciális elkövetővé sem.

A Krókusz Projekt az elültetett virágokról kapta a nevét. A vészkorszakban a zsidók ruháján kötelezően viselt Dávid-csillagra emlékeztető alakjával és sárga színével az előítéletre, a kirekesztésre utal, tavaszi virágként, pedig a remény, az élet szimbóluma.

Számunkra az életen van a hangsúly: előítélet helyett válaszd az életet!

Forgonyné Viszlai Margit
projektvezető

        

image_pdfimage_print

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

CAPTCHA


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .